Aquariumvereniging de Kempvis Valkenswaard
NBAT

Levendbarenden:

In tegenstelling tot de meeste vissen die “kuitschieten” waarbij de eitjes aan de planten worden gekleefd of vrij in het water worden afgezet waarna het mannetje er homvocht over uitspreidt. (uitwendige bevruchting dus)
maken de levendbarende , of preciezer gezegd de eilevendbarende tandkarpertjes  hierop een uitzondering.
Bij deze vissen vindt namelijk inwendige bevruchting plaats, de aarsvin van het mannetje (gonopodium) wordt naar opzij of zelf geheel naar voren gericht naar het langszwemmend vrouwtje, waarna een soort zaadkogeltjes worden afgevuurd in de richting van de genitaal opening, waarvan sommige met succes.
De kogeltjes bevatten duizenden zaadcellen die zijn gebonden met een soort eiwitachtige substantie die zeer langzaam in de eileider  tot oplossing kan worden  gebracht.
Doordat het gebonden sperma in de plooien van de eileider maanden in leven kan blijven , kan een vrouwtje d.m.v  één bevruchting  meerdere malen jongen werpen. Men noemt dit voorraadbevruchting, kwekers van levendbarenden moeten hier terdege rekening mee houden.
Bij de geboorte komt het jonge dier uit het ei in de eileider en verlaat dus als jong visje (larfje) het moederdier.
De bevruchte eieren ontwikkelen zich dus in het moederlichaam en de larfjes komen vlak voor, tijdens of vlak na de geboorte uit het ei.
De gup, het platy en de zwaarddrager, de black molly en de hoogvinkarper zijn voorbeelden van (ei)levendbarende tandkarpers.
Door kruising maar vooral ook door selectieve kweek, zijn er diverse kweekvariaties van levendbarenden.
Voorbeelden: de rode zwaarddrager, het platy wagtail  de black molly enz.
Vooral bij blackmollys en hoogvinkarpers, poecilia velifera vroeger mollienisia (vandaar molly) velifera genoemd, wordt aanbevolen de geleidbaarheid van het aquariumwater enigszins te verhogen door er zout aan toe te voegen.
Hoewel levendbarenden vaak als beginnersvissen worden aangeduid - ze zijn inderdaad makkelijk te houden en tot voortplanting te brengen - komt er toch heel wat kijken om goede en mooie vissen te behouden, te verzorgen of te kweken, er zijn dan ook verenigingen die zich speciaal hierop toeleggen.
Zoals bijvoorbeeld de Guppyclub België maar ook  Poecilia Nederland.