Aquariumvereniging de Kempvis Valkenswaard
NBAT

Voeding :

Essentieel om onze vissen gezond te houden is het geven van goede voeding.
Als aquariaan worden we hiervoor beloond door het kunnen waarnemen van gezonde vissen, die bovendien langer leven en levenslustiger zijn.
Ook is het afweersysteem en het bestand zijn tegen ziekteverwekkers in belangrijke mate afhankelijk van goede voeding.
Bovendien wordt het voortplantingsgedrag sterk beinvloed door de voeding en het voedingspatroon.
Slechte voeding kan beschadiging van organen (zoals de lever) veroorzaken.
Enerzijds is een goede voeding geen garantie voor een gezonde vis, anderzijds hoeven vissen die goed eten niet altijd gezond te zijn en wil het goed eten niet zeggen dat de voeding goed en gezond is.
Voedingsstoffen die in de juiste verhouding in visvoer aanwezig moeten zijn, zijn :

• eiwitten
• vetten
• Koolhydraten
• Vezels
• Vitaminen
• Mineralen


          
De juiste verhouding voor "omnivoor" de mens?!     

Eiwitten (prote´nen) en vetten van koudbloedige dieren (vissen en kreeftachtigen) zijn voor vissen veel beter geschikt dan eiwitten van warmbloedigen, vet hebben vissen maar zeer weinig nodig, liefst in de vorm van onverzadigde vetzuren.
Bij het voeren moet onderscheid worden gemaakt in 3 groepen vissen, te weten:

• Vleeseters, Carnivoren
• Planteneters, Herbivoren
• Alles eters, Omnivoren (alles is in dit verband vlees en planten)

Belangrijk niet alleen is het soort voedsel wat moet worden aangeboden, ook de manier waarop de vis het voedsel kan opnemen moet in het oog worden gehouden, evenals de "concurrentie" van andere vissen.
Zo hebben herbivore vissen een lang darmkanaal, (van 0,7 m tot wel 9 meter) omdat plantaardig voedsel lastig te verteren is.
In tegenstelling tot carnivoren die eiwitrijk voedsel tot zich nemen en dit na korte tijd voor een deel onverteerd weer afscheiden, waardoor goede filtering en of waterverversing een belangrijke rol speelt.
Een verkeerde voeding kan leiden tot verstoring van de spijsvertering.
Wat ook belangrijk is of de vis een bovenstandig eindstandig of onderstandige bek heeft en voer krijgt wat hij aankan.
Daarin speelt ook de grootte van de bek een belangrijke rol, zo zou de discus langer de tijd moeten krijgen om zijn voer op te nemen dan de meeste andere vissen.
Vissen met een bovenstandige bek (bijvoorbeeld bijlzalmen) nemen voedsel op van het wateroppervlak, vissen met een eindstandige bek nemen vooral voedsel op uit de middelste waterlagen.
Vissen met een onderstandige bek nemen voedsel op van de bodem. Bodembewoners kun je bijvoorbeeld voedertabletten geven, vissen met een bovenstandige bek zijn gek op fruitvliegjes, en vissen met een eindstandige bek nemen langzaam zinkend voer goed op.
Het is het beste om meerdere keren per dag een beetje te voeren, geef zoveel als de vissen in enkele minuten opnemen.
In de natuur komen zowel perioden met voedselovervloed als perioden met voedselschaarste voor, het is daarom niet erg als vissen, indien vooraf goed gevoerd , gedurende b.v. een vakantieperiode van enkele weken niet gevoerd worden, als ze daarna weer goed en voldoende voedsel krijgen.
Ook is het periodiek een dag in de week overslaan bevorderlijk voor het natuurlijk evenwicht, vissen moeten zoeken naar voedsel en daardoor de restjes opeten.
Buiten Droogvoer, levendvoer diepvriesvoer en kweekvoer is er nog plantaardig voer en voer wat niet is in te delen in een van deze categorien, onderstaand enkele voorbeelden:

Plantaardig voer:

Hoewel er ook plantaardig droogvoer bestaat, kunnen planten etende vissen zoals veel meervallen, en levendbarenden (die ook algen uit het aquarium eten) van tijd tot tijd gevoerd worden met:
Spirulina :
Spirulina is een algensoort, verkrijgbaar in gedroogde vorm.
Zeer geschikt voor algetende vissen.
Groente
Veel vissen lusten ook graag groente, blancheer dit wel eerst (kort in kokend water leggen) Probeer eens komkommer, sla, waterkers of spinazie.

Ander voer:

Stukjes vis en schaaldieren word door grotere vissen op prijs gesteld, ook vlees zoals runderlever of runderhart word wel gevoerd, bedenk dat dit van warmbloedige dieren is en schade kan veroorzaken aan de organen.
Mosselen worden vaak zeer op prijs gesteld evenals eigeel, pas hier wel mee op voor vervetting en watervervuiling.