Aquariumvereniging de Kempvis Valkenswaard
NBAT

Diepvriesvoer :

Hoewel levend voer het beste voer is wat men (mits gevarieerd) kan geven :

Vanwege het jachtinstinct van de meeste vissen, stimuleert het de eetlust en het natuurlijk gedrag. Het blijft lang in leven zodat vissen er lang over kunnen beschikken en het water niet wordt belast.

En nog tal van voordelen, is het niet altijd mogelijk uw vissen daarmee te voeren.
Als alternatief kunnen we dan gebruik maken van diepvries, of gevriesdroogd voer waarover we in principe altijd kunnen beschikken.
Gevriesdroogd voer is een vorm van droogvoer waarbij levend voer als het ware werd geconserveerd door het te bevriezen en daardoor van vocht te ontdoen.
Hierdoor blijven de meeste vitaminen en voedingsstoffen bewaard.
Diepvriesvoer is (levend) voer wat in zeer korte tijd werd diepgevroren, waardoor het vrijwel dezelfde voedingswaarde heeft als levend voer, het ziet er bovendien na ontdooien hetzelfde uit als natuurlijk levend voer, en is vers. diepvriesblokjes
Groot voordeel is dat we het lang kunnen bewaren en altijd over vers voer beschikken.
Er is zelfs ook een voordeel boven het gebruik van levend voer, - hoewel dit voordeel ook vaak wordt overdreven - je kunt er namelijk zeker van zijn dat er geen parasieten of ziekteverwekkers kunnen meekomen.
Er zijn vele soorten diepvriesvoer waarvan de meest bekende:

- Daphnia of cyclops (watervlooien)
- Artemia (pekelkreeftjes)
- Rode zwarte of witte muggenlarven
- Tubifex (rode slingerwormen)


Het diepvriesvoer uit de winkel zit verpakt in zgn. doordruk blisters, er zijn verschillende leveranciers die verschillende soorten maar ook gemengde blisters leveren.
Wel zijn er enkele voorwaarden voor het gebruik van diepvriesvoer :

Let altijd op de houdbaarheidsdatum, vries ontdooid levend voer nooit opnieuw in houd de bewaartemperatuur nooit boven de -3 graden en geef het nooit in bevroren toestand aan uw vissen.
Voldoet u daaraan dan zal de voedingswaarde vrijwel gelijk zijn aan die van levend voer en is de structuur hetzelfde als in de natuur.

Het is ook mogelijk zelf levend voer in te vriezen wanneer u bijvoorbeeld na het vangen of kopen van levend voer een overschot heeft, of indien er in de natuur overvloedig voer aanwezig is, en u daarvan wilt profiteren.
Handig is daarbij gebruik te maken van een ijsblokjes bakje, maak de porties niet te groot.
Het is zaak om de kwaliteit te waarborgen door het voer zo snel mogelijk in te vriezen.

Ook kan je diepvriesvoer maken van niet levend voer b.v. stukjes mossel en/of garnalen en visfilet.
Voeg er bijvoorbeeld spinazie of sla aan toe (even in gekookt water laten ).
Maal het enigszins fijn in de huishoudmachine, waarna het op dezelfde manier als bv. watervlooien in het ijsblokjesbakje snel kan worden ingevroren.

Het voeren van diepvriesvoeders:

Laat een blokje ontdooien in een beker met evt. een beetje water.
Zorg dat het ook van binnen goed is ontdooid.
Gebruik geen warm water, daarmee word de eiwitstructuur aangetast wat een verslechtering van de kwaliteit te weeg brengt.
Doe het ontdooide voer in een theezeefje (of iets dergelijks) en spoel het onder de koude kraan, zodat evt. verontreinigingen worden weggespoeld.
Doe het voer in het aquarium en laat het naar de bodem zinken of, als het voer niet te grof is kun je het in een voederring of voerkorf voeren die je ook voor levende rode muggenlarven en tubifex gebruikt.
Voordeel is dat het voer dan niet tussen de planten valt en dat de vissen er moeite voor moeten doen.