Aquariumvereniging de Kempvis Valkenswaard
NBAT

Techniek :

Al werden de eerste aquaria niet verwarmd en slechts verlicht door invallend zonlicht, tegenwoordig komt er nogal wat techniek bij kijken om een aquarium zo mooi mogelijk te laten zijn, mooi want natuurgetrouw hoeft het niet altijd te zijn.
Voor nogal wat liefhebbers is techniek iets waar ze niets mee hebben, daarentegen zijn er “aquarioten” die hun hobby, techniek (b.v. elektronica of chemie) combineren met de aquariumhobby.
Al bij al, zonder techniek is de hobby tegenwoordig niet meer uit te voeren.

In de eerste plaats de verwarming, het tropisch aquarium zal verwarmd moeten worden.
Afhankelijk van waar de bak staat en of de omgeving d.m.v  (centrale) verwarming wordt opgewarmd is een hoeveelheid watt aan verwarming nodig.
Dit kan externe verwarming b.v. via het filter zijn, een verwarmingskabel of een dompelelement.
Ook al gaat de c.v. ’s nachts uit, bedenk dan dat afhankelijk van de inhoud van je bak een bufferwerking ontstaat en bovendien in de natuur de omgeving ‘s nachts ook afkoelt.
Omdat genoemde factoren niet altijd even constant zijn is een thermostaat nodig, al dan niet elektronisch en al dan niet ingebouwd in de verwarming.
Soms kan het natuurlijker zijn, gezien bovenstaande, om ‘s nacht de verwarming d.m.v. een schakelklok uit te schakelen.
Het verwarmingselement hoeft niet al te groot (qua vermogen) te zijn, vuistregel is ½ tot 1 Watt per liter inhoud van het aquarium, afhankelijk dus van de omgevingstemperatuur.
Bij een te goot vermogen aan verwarming zal het water snel opwarmen waardoor temperatuurpieken kunnen ontstaan. Bij een te laag vermogen zal het te langzaam opwarmen en bij een lagere omgevingstemperatuur de ingestelde temperatuur niet halen.
Temperatuursverschillen die ontstaan zijn afhankelijk van de kwaliteit van de thermostaat en het gekozen vermogen aan verwarming.
Bedenk ook dat indien er storing aan de thermostaat optreed een te grote verwarming eerder tot ongelukken leidt dan een (te) kleine.
De temperatuur moet gemeten worden, dit kan d.m.v. een simpele thermometer, maar kan ook elektronisch.
Zorg dat technische attributen geen storende invloed hebben bij de inkijk en probeer ze zo goed mogelijk te camoufleren.

Dan moet het aquarium ook verlicht worden en liefst d.m.v. een schakelklok aan en uit of nog mooier, gedimd in- en uitgeschakeld.
We hebben te maken met waterwaarden, meet setjes of nog professioneler, meet apparatuur hiervoor.
Koolzuur toevoegen, noodzaak of optie? En hoe doe je dat?
Moet het water gefilterd worden en wat voor filter moet dat dan zijn?

In dit hoofdstuk wordt geprobeerd op al deze vragen een visie te geven.
Technisch gezien is er nog veel meer waar de aquariumhouder zei het zijdelings mee te maken kan krijgen, (het bouwen van uw eigen aquarium bijvoorbeeld), maar afhankelijk van je interesse maak je gebruik van kant-en-klaar in de handel of ga je zelf aan de slag.
Denk in de eerste plaats bij "technische" projecten altijd om de veiligheid.

Hier wat documentatie van een door mij gebouwde ionenwisselaar.