De waterwaarden.
Water is water dacht men vroeger en hoe ouder het
aquariumwater was,
hoe beter, een soort van goed getrokken soep.
Tegenwoordig weet men beter en zijn er allerlei methodes om de
samenstelling van het water te meten en te beïnvloeden. (Water
verversen, ionen wisselaars, omkeerosmose)
Hierbij geldt: Meten
is weten, maar weet wat je meet.
De Ph is de zuurgraad, (schaal van 0 tot 14) een Ph van 7 is neutraal,
alles daaronder zuur
en van 7 tot 14 basisch, basisch is het tegenovergestelde van zuur
(zeepachtig).
Bedenk echter dat de Ph schaal een logaritmische schaal is, wat wil
zeggen dat een Ph van 5, tien keer zuurder is dan Ph 6 en 100x zuurder
dan Ph7. en dat dus elke 0,3 Ph ongeveer een verdubbeling (of
halvering) is van de zuurgraad.
Het meten van de Ph kan d.m.v. indicatorvloeistoffen of nauwkeuriger
met een elektronische Ph meter. (meetstrips zijn af te raden, voor
aquariumgebruik)
Het nadeel van elektronische Ph meters is dat de meetprobe (het duurste
onderdeel van de meter) door veroudering na verloop van tijd
onbruikbaar wordt. (door goed onderhoud is dit lang te rekken)
De in Nederland gebruikte eenheid voor hardheid is graden Duitse
hardheid.
Oorspronkelijk ging men uit van de totale hardheid (Gh – gezamte harte)
door te kijken hoeveel zeep er nodig was om water te laten schuimen.
Voor zacht water is weinig zeep nodig, meer naarmate het harder wordt.
Later ging men de hardheid meten door te kijken hoeveel zuur er aan het
water moest worden toegevoegd om de Ph te beïnvloeden, dit berustte op
het volgende principe :
Zuiver water, water waar niets in opgelost is, heeft een Ph van 7 maar
is qua zuurgraad heel gemakkelijk beïnvloedbaar, er is slechts heel
weinig zuur voor nodig om dit water aan te zuren.
Als in dit water carbonaten en of bicarbonaten (zoals kalk) worden
opgelost is de Ph plotseling niet meer zo gemakkelijk te beïnvloeden.
Er is dan ineens veel meer zuur nodig, we noemen dit water dan
“gebufferd” ofwel het water heeft een zuurbindend vermogen wat in de
aquariumwereld wordt aangeduid met de Duitse eenheid Kh
(karbonat harte)
De Kh is dus te meten, door de zuurgraad (Ph) te meten en te kijken
hoeveel zuur er aan moet worden toegevoegd om de Ph te beïnvloeden.
De in het water opgeloste carbonaten en bicarbonaten zijn te
verwijderen bijvoorbeeld door koken, daarom noemen we de Kh ook wel
tijdelijke hardheid.
Men dacht vroeger dat het verschil van de totaal hardheid en de
tijdelijke hardheid de blijvende hardheid zou zijn.
Later bleek, met andere manieren van meten, dat de som van de
tijdelijke
en blijvende hardheid in bepaalde gevallen méér kan zijn dan de totale
hardheid.
Als je meer over de achterliggende theorie wilt weten dan is dit,een
zeer leerzame site.
Om het niet te ingewikkeld te maken ga ik van de vuistregel uit dat 2/3
van de totale hardheid uit carbonaathardheid bestaat, (zie link Gemini)
en meet alleen de
Kh.
De meetfout is m.i. in de meeste gevallen voor aquarium begrippen
toelaatbaar.
(uitzondering daargelaten, waaronder een
cichliden biotoop).
Dan hebben we nog de geleidbaarheid (conductiviteit) van water, zuiver
water geleidt geen
elektrische stroom.
Hoe meer stoffen er in worden opgelost, hoe beter een elektrische
stroom er
doorheen gaat, ook afhankelijk van welke stoffen er in opgelost zijn.
De mate van geleidbaarheid drukt men uit in Siemens per meter en
afgeleid daarvan, in de aquariumwereld, in micro Siemens per cm.
meestal
alleen microsiemens genoemd.
Dit meten we met een microsiemens, geleidbaarheid
of conductivieteits meter, 3 namen voor hetzelfde instrument.
Zacht water is water waar weinig in opgelost is, heeft een laag
geleidingsvermogen, hard water echter een hoog.
Omdat men niet altijd vooraf weet welke stoffen er in het water
opgelost zitten is met een gelijdbaarheidsmeter niet exact de hardheid
te bepalen, wel geeft het een indicatie. (keukenzout b.v. verhoogt de
geleidbaarheid enorm maar niet de hardheid)
Voor aquariumbegrippen wordt in de regel aangenomen dat 35 microsiemens
ongeveer overeenkomt met 1 graad Gh duitse hardheid mits er geen
speciale stoffen in zijn opgelost.
Het water hier in Valkenswaard heeft volgens de
waterleidingmaatschappij
een hardheid (Gh)van 7 graden, bij 25 graden celcius een
geleidbaarheid
van 250 microsiemens en een Ph van 8. (zie link naar Brabantwater)
Voor zowel de hardheid als de zuurgraad zijn meetsetjes in de handel,
mijn
ervaring is dat de Gh bij lage waarden (zoals in Valkenswaard) moeilijk
te meten is en ga er van uit dat 2/3 van de Gh uit Kh bestaat, ofwel
Kh x 1,5 = ongeveer Gh.
Zelf gebruik ik onderstaande methode die ik uit een oud
aquarium
boek heb. (kleurenpracht in het aquarium -1958)
Het oorspronkelijke recept gaat als volgt:
Vul een meetglas met 100cc te meten water, voeg hier 3 druppels
methyloranje (kleurindicator) oplossing aan toe en druppel met een
buret, zoutzuur van 0,1 normaal tot de kleur omslaat van geel naar
oranje bruin, het aantal verbruikte cc geeft het zuurbindend vermogen
z.b.v. aan .
Ik heb de manier wat aangepast waardoor niet het z.b.v. maar de Kh
wordt gemeten (z.b.v. x 2,8= Kh) en wel als volgt: doe 7,5 cc te meten
water in een meetcilinder (van een oud testsetje) voeg 1 a 2 druppels
methyloranje oplossing toe en druppel met zoutzuur van 0,05 normaal tot
de kleur omslaat.
Het aantal druppels geeft de Kh aan.
(Alles omgerekend van het originele recept kom je iets anders uit maar
door te vergelijken met andere testsetjes, die trouwens allemaal wat
afwijken van elkaar kwam ik op de gulden middenweg)
Methyloranje oplossing is via internet of via de apotheek te verkrijgen.
Zoutzuur van 0,1 normaal ook (moet dan nog 1 op 1 verdund worden) maar
is ook zelf te maken (voorzichtig)
door 1 deel handels zoutzuur (10%) te verdunnen met 29
delen demi water.
De Ph meet ik met Broomthymolblauw. Deze indicator kleurt
geel onder ph 6 en blauw boven 7,6,ertussen ergens van geel
over groen naar blauw (ph 7=groen).
En met methylrood, dat onder ph 4,4 paars kleurt en boven 6,2 geel,
ertussen ergens van paars over rood naar geel.
Ook deze indicatoroplossingen zijn via apotheek of internet
verkrijgbaar.
Het interpreteren van verkregen meetgegevens vereist wel enige ervaring.
Diverse Ph probe's
Site met veel technische info over water
Voorbeeld van Geleidbaarheidsmeter
Bekijk hier de
samenstelling van het leidingwater