Aquariumvereniging de Kempvis Valkenswaard
NBAT

Karperzalmen-Karperachtigen en Tandkarpers :

Karperachtige vissen (cypriniformes) zijn straalvinnige (= met hoornachtige stralen in de vinnen ter ondersteuning van het vlies) vissen waarbij de zwemblaas met een reeks botjes (beentjes van Weber) zijn verbonden met het binnenoor.
Hierdoor hebben zij een supergoed gehoor.
Onder de karperachtigen vallen o.a. karpers algeneters en modderkruipers.
Karpers zijn in het bezit van keeltanden en hebben in de mond geen tanden, hebben grote schubben en meestal een of 2 baarddraden, de bek is uitstulpbaar.
De Rasbora’s (b.v. de kegelvlekbarbeel) de brachidanio’s (b.v. zebravisje) en de barbelen zijn slechts enkelen uit deze groep.

Karperzalmen zijn meestal te herkennen aan de vetvin zonder vinstralen, achter de rugvin.
Ook hebben de meeste karperzalmen tanden in de mond (kijk b.v. bij de piranha) en is het lichaam met kleine schubben bedekt.
Baarddraden hebben ze niet en ook de bek is niet uitstuplbaar.
Vele soorten worden als aquariumvis gehouden.
Voorbeelden van karperzalmen zijn de neon en kardinaal tetra de minor, maar ook de piranha.
Het milieu van de meeste karperzalmen is over het algemeen zacht, zwak zuur water met afhankelijk van de soort een temperatuur tussen de 20 en 26 graden.
Zelfs in een gezelschapsaquarium met middelhard water en een pH boven de 7 zijn de meeste goed te houden, maar voor de voortplanting vereisen zij toch het water uit hun leefmilieu.
Karperzalmen zijn geliefde aquariumvissen vanwege hun gedrag als scholenvis, hun vreedzaam karakter, mooie kleuren en hun aanpassingsvermogen.

Tandkarpers lijken (qua lichaamsbouw) op karperachtigen maar hebben kleine tandjes op de kaakranden, wat karperachtigen niet hebben, ook hebben zij geen baarddraden.
Er zijn zowel (ei)levendbarende als eierleggende tandkarpers.
Eierleggende tandkarpers worden vaak aangeduid met de naam Killi’s.
Bekende levendbarende tandkarpertjes zijn de zwaarddrager en de gup maar ook de hoogvinkarper en de black molly.

Eierleggende tandarpertjes:
Het houden en kweken van killi vissen is een speciaal terrein van de aquariumliefhebberij die steeds populairder wordt.
Vooral vanwege de veelheid en pracht van kleuren die deze vissen bezitten.
Er zijn wereldwijd speciale verenigingen die zich met deze vissen bezighouden, in Nederland is dit de K.F.N. (link in de marge)
Ondanks hun vele positieve kanten hebben killi’s bij veel aquarianen nog steeds een slechte naam vooral vanwege het gehoorde dat ze een korte levensduur zouden hebben, het is kennelijk een onuitroeibaar misverstand dat alle killi’s seizoensvissen zouden zijn.
Het in opkomst zijnde nano aquarium(vooral in de mode vanwege minder behoefte aan tijd en ruimte) zou wel eens bij uitstek geschikt kunnen zijn voor deze tak van de liefhebberij.
Een van de meest bekende eierleggende karperzalmen is de Kaap Lopez.