Aquariumvereniging de Kempvis Valkenswaard
NBAT
Verslag verenigingsavond 21 oktober:

Licht,Drijfveer in ieder aquarium. 

John Frencken:

Een lezing over licht, invloed op plantengroei en verlichtingstechnieken.

Wat is licht?
Licht is Elektromagnetische straling.
De frequenties van lichtgolven vormen een klein deel van het totale spectrum.
Zo begon John zijn lezing.
Een moeilijke materie die hij probeert zo eenvoudig mogelijk te brengen.

Electromachnetisch spectrum 

De bovenstaande kleurenbalk zien we als we  "wit" licht door een prisma sturen.(zie plaatje in de kantlijn) Wit licht bestaat dus uit alle kleuren.
Het blauwe aandeel uit het wit licht heeft meer energie dan het rode aandeel omdat de golflengte korter, is dit kun je zien aan de sinus (in onderstaand plaatje) die vaker van hoog naar laag gaat. 

sinusgolf

Uit ervaring weten we dat het daglicht bij zonsop en ondergang roder is en dus warmer lijkt dan overdag, wanneer het een koelere indruk maakt en een blauwere boventoon lijkt te hebben.
Die kleurindruk word de kleurtemperatuur genoemd die we uitdrukken in Kelvin (K). Hoe warmer de kleurindruk des te lager de kleurtemperatuur en hoe koeler (blauwachtig gekleurd) des te hoger is de kleurtemperatuur.
In de loop van de dag varieert de kleurtemperatuur van c.a. 2500 K (zon-op en ondergang) tot 8000 Kevin in het middaguur.
In het aquarium kunnen we dit simuleren door een verlichting bestaande uit meerdere verschillende TL buizen in fase in en uit te schakelen of te dimmen.

Wat is de invloed van licht op ons aquarium?
We maken onderscheid tussen groei en kijklicht, het ideale licht voor de planten is niet altijd ideaal om naar te kijken, dus moeten we combineren.
Voor een optimale groei hebben planten niet allen een juiste verhouding van rood en blauw nodig maar ook geel is verreist. (zie plaatje kantlijn)
Blauw uit het spectrum heeft meer energie en dringt dieper door.
Een spectrale verhouding met teveel aan blauw geeft meer kans op alggroei.
 
Verder is er gesproken over de doordringbaarheid van licht in water -  op een bak van 50 cm hoog bijvoorbeeld met een bodem van 10 cm houden we nog maar zo'n 40% van het aangeboden licht over bij helder water -  de benodigde hoeveelheid licht in lux (lumen per mē), maar ook de hoeveelheid watt per mē, die sterk afhankelijk is van het soort verlichting en  samenhangt met het rendement.
Ook soorten verlichting kwamen aan bod zoals HQL en HQI (metaaldamplampen)
maar ook diverse soorten TL met hun kleuren en kleurnummers, die gebaseerd op de kleurtemperatuur in Kelvin.
Door verschillende kleurnummers te combineren kan de optimale kromme worden bereikt, en tevens mooi kijklicht worden gerealiseerd.
De Ledverlichting zal zeker toekomst zijn maar op dit moment zijn er nogal wat haken en ogen v.w.b. led als aquariumverlichting, al word het hier en daar zeker gebruikt al dan niet in combinatie met TL.

Licht is een erg theoretisch onderwerp, John probeerde het zo ongecompliceerd mogelijk te brengen.
Dit is aardig gelukt maar neemt niet weg dat er hier en daar wat vragen overbleven.

John Bedankt en tot ziens.
 

Ook onder techniek/verlichting op deze site is het e.e.a. over licht te lezen.