Aquariumvereniging de Kempvis Valkenswaard
NBAT
Verslag verenigingsavond 19 februari :

Reisverslag Sri Lanka

Blue magpie
Blue  Magpie
Bron: Wikipedia

Van 9 t/m 26 juli 2012 maakte een groepje leden van aquariumvereniging Keizer Lotus een tropenreis. 
Ditmaal een natuur en cultuur rondreis door Sri Lanka.

Korte inhoud van de lezing :
Het eiland Sri Lanka, gelegen in de Indische Oceaan aan de zuidpunt van India werd vroeger Ceylon genoemd.
Sri Lanka heeft een heel oude geschiedenis en een rijke cultuur en bij een bezoek aan het land maakt men ook hiermee kennis.
Naast deze rijke cultuur heeft Sri Lanka ook nog veel natuurschoon.
Er zijn weinig tropische eilanden die zo’n mooie flora en fauna hebben, Sri Lanka wordt daarom ook wel eens een “tuin zonder jaargetijden” genoemd.
Sri Lanka heeft een grote verscheidenheid aan tropische bloemen en planten en ook
leven er nog veel soorten vogels, zoogdieren, reptielen en amfibieën.
De vele olifanten die er nog voorkomen zijn vaak wel een van de meest aansprekende dieren, maar daarnaast komen er waterbuffels, herten, wilde zwijnen, apen, beren, luipaarden en nog talloze kleinere zoogdieren voor.
Met meer dan 400 vogelsoorten is Sri Lanka een waar paradijs voor vogel liefhebbers.
Door middel van diverse safari’s vanuit een jeep waren we in de gelegenheid om vele foto’s te maken en te filmen. In het tropisch regenwoud van Sinharaja, dat op de wereld erfgoed lijst van de Unesco staat, hebben we met een gids een wandeling gemaakt.
Hier zijn veel zogenaamde endemische planten en dieren te vinden, endemisch is de biologische term voor het verschijnsel dat een organisme van nature uitsluitend in een bepaald gebied voorkomt.
De Blue Magpie is wel één van de bekendste van dit gebied en we hadden het geluk om deze mooie vogel uitgebreid te kunnen fotograferen.

De nationale parken en wild reservaten die tijdens de reis bezocht werden:

Minneriya N.P., oppervlakte 89 km²
Horton Plains, oppervlakte 32 km²
Yala N.P., oppervlakte 1259 km²
Uda Walawe N.P. oppervlakte 308 km²
Sinharaja Rain Forest Reserve, oppervlakte 88 km²


Minneriya Nationaal Park
Het park is vooral bekend vanwege de Minneriya Tank; een waterreservoir dat gebouwd is door koning Mahasen.
In juli en augustus trekken honderden olifanten naar het Minneriya Nationaal Park en hiervan hebben we dan ook uitgebreid beelden kunnen maken.

Horton Plains Nationaal Park
Een aan weer en wind blootgestelde hoogvlakte op zo’n 2000m hoogte. In deze soms mistige wereld, die vaak in dichte wolken en regen is gehuld, groeit hier en daar dicht regenwoud.
In het westen wordt het park begrensd door de Totapola, de op één na hoogste berg van Sri Lanka.
We maakten van hier uit de bekende, 5 km lange wandeling om World's End te zien, een van de mooiste panorama's op Sri Lanka.
De terugweg ging langs Baker's Falls, een schilderachtige kleine waterval.

Yala Nationaal Park
Een belangrijk deel van de zuid(oost)kust van Sri Lanka wordt ingenomen door het grote Yala Nationaal Park.
Hier maakten we tweemaal een safari tocht door het park, eenmaal ‘s avonds en eenmaal ‘s ochtends, een hele belevenis.
We zagen veel vogels: verschillende soorten ooievaars, prachtige blauwe ijsvogels, wilde pauwen met hun mooie kleuren, bijeneters, adelaars, reigers enz. Maar ook grotere dieren, zoals wilde zwijnen, herten, een schichtige lippenbeer, waterbuffels en olifanten.
Helaas geen luipaard ofschoon dat hij in dit park veel voorkomt.

Uda Walawe Nationaal Park
Op de vlaktes aan de voet van de steile hellingen aan de zuidrand van het heuvelland ligt het nationale park Uda Walawe. Afgezien van olifanten komen er ook veel andere dieren voor, zoals apen, herten, krokodillen, buffels en tal van vogelsoorten.

Sinharaja Nationaal Forest Reserve
Dit tropische regenwoud is een uniek gebied dat vrijwel intact is gebleven en sinds 1989 is het opgenomen op de werelderfgoedlijst van UNESCO.
Sinharaja is het laatste ongerepte regen woud van grote omvang in Sri Lanka, een ondoordringbare jungle van welig groeiende, ineen gestrengelde bomen, varens en lianen, waar overdag onafgebroken het luide gezoem van cicaden en het gezang van verborgen vogels te horen is.
Het hele reservaat is één grote ecologische schatkamer, met niet minder dan 830 soorten endemische planten en dieren, waar onder talloze zeldzame bomen, vogels, reptielen en insecten.
De dichte begroeiing is bijzonder indrukwekkend.
De reusachtige hoge tropi-sche bomen vormen met hun dichte kronen een soort dak, waaronder hetzelfde klimaat heerst als in een tropische kas, het licht onder de bomen is schemerig en de lucht vochtigheid is er uitermate hoog.
Veel vogels die inheems zijn in Sri Lanka zijn hier te vinden, evenals wit-baardlangoeren en andere zeldzame dieren, variërend van verschillende soorten eekhoorns, kikkers en slangen tot ontelbaar veel insecten soorten, waarvan er vele zelfs nog niet wetenschappelijk geclassificeerd zijn.

Botanische tuin in Kandy,
In Peradeniya, een zuidelijke buitenwijk van Kandy, liggen prachtige tuinen.
Ze werden in de 14 de eeuw aangelegd als lusthof voor de koning en in 1821 door de Engelsen tot botanische tuinen omge-vormd. De tuinen zijn 67 ha groot en gedeeltelijk omgeven door de Mahaweli Ganga. Er groeien en bloeien ongeveer vierduizend soorten inheemse en exotische planten en bloemen.
De tuinen bevatten ruim duizend bomen, waaronder vele met een leeftijd van meer dan 100 jaar.
Boeddha’s en tempels
Wie Sri Lanka bezoekt krijgt ook te maken met de rijke cultuur van het eiland waarvan de vele tempels en boeddha’s deel uitmaken. De ruïne stad Polonnaruwa, de grot tempels van Dambulla, de Lion's Rock in Sigiriya en de Tempel van de tand in Kandy zijn de plaatsen waar we tijdens deze reis ook een kijkje gingen nemen en deze bezienswaardigheden zijn daarom ook in de lezing opgenomen.

Bron: Piet Vergoossen.
Op de  website van Piet , zijn nog meer lezingen en foto albums te bekijken.
 
Het was een fantastische lezing, menigeen zou meteen zo'n reis willen boeken.
Dank namens de vereniging aan Piet en zijn compagnon.