Aquariumvereniging de Kempvis Valkenswaard
NBAT
Verslag verenigingsavond 19 juni :

Bezoek Kikkerkwekerij.

Op 19 juni gingen we op bezoek bij een kikkerkwekerij.
Met 3 auto’s vertrok een deel vanaf het warande plein in Valkenswaard, tegelijk met een auto vanuit Geldrop.
We werden hartelijk ontvangen met koffie of thee, en omdat de groep te groot was, (16pers.) werd die in tween opgesplitst.
Ruim 30 soorten kikkertjes waren er te zien van enkele millimeters tot enkele centimeters groot, en zeer divers van kleur, een lust voor het oog.
Een kleine 150 bakken waren te tellen, allemaal beplant ; een bodem van schors en voorzien van een vernevel installatie die werd gevoed door water uit omkeerosmose.
Daarnaast stapels met plastic bakjes waar soms één - sommige larfjes eten elkaar op en moeten worden gesepareerd - en soms enkele larfjes in zaten die dagelijks moesten worden gecontroleerd en evt. overgeplaatst.
Bovendien was in de kwekerij een warmtewisselaar die ’s zomers voor verkoeling en ‘swinters voor verwarming kon zorgen, en boven iedere bak TL verlichting.
Wat mij opviel was de compactheid waarin de bakken waren opgesteld, bij aquaria boven elkaar moet er rekening mee worden gehouden dat men er van bovenaf in kan, wat beperkingen met zich meebrengt ten aanzien van de “stapeldichtheid” bij deze terraria was de voorruit te verwijderen waardoor er veel meer bakken te stapelen zijn.
Als het even stil en rustig was waande je je in een volière want het geluid wat te horen was deed als je niet beter zou weten meer aan kanaries dan aan kikkers denken.
Hoewel je door de bescheidenheid van de eigenaar in eerste instantie niet zou vermoeden dat er in deze hobby veel tijd gaat zitten, kom er je al kijkende en observerende achter dat dat een illusie is en als je dan hoort dat er zo’n 100 potten met fruitvliegjes per week doorheengaan, die moeten worden gekweekt, evenals de springstaarten en de mini pissebedden om maar een voorbeeld te noemen,
dan krijg je toch respect voor zo’n man die alles keurig netjes bijhoud verzorgt, en met liefde, kennis en ervaring over zijn dieren praat.
Toen beide groepen de kwekerij hadden bezichtigd, werd onder het genot van een drankje nog wat nagepraat. 

Het was een gezellige indrukwekkende avond met dank voor de gastvrijheid.


kikker1