Aquariumvereniging de Kempvis Valkenswaard
NBAT
Verslag verenigingsavond 18 september :

Fijn bezig zijn.

Wim Postma liet vanavond zien dat er vele manieren zijn om in onze hobby fijn bezig te zijn.
Dat aquariums die geen “kampioenen” zijn zeker zo interessant zo niet zelf interessanter kunnen zijn dan onbereikbare super aquariums.

Vrijwel alle facetten van de hobby kwamen aan bod, van gezelschapsaquarium tot zeeaquarium, paludariums en andere vivariums.
Details als penningkruid in een tropisch aquarium en hoe dit plantje aan zijn naam komt, maar ook de vooroordelen die er over kili’s bestaan - zo zouden zij een korte levensduur hebben en de naam killi van killer zou komen - , worden ontkracht, evenals de (overschatte) giftigheid van pijlgifkikkers.
Er wordt aandacht besteed aan het houden en verzorgen van het plantengeslacht Bromelia’s en uitleg gegeven over 6tallige en 8tallige vissen.
Waarom lagere dieren zo worden genoemd en wat nu eigenlijk een zeedhalia is.
Prachtige dia’s passeren de revue en gedreven verteld Wim over zijn hobby.
Hoewel hijzelf een echte “cichlideboer” is verteld hij na de pauze gepassioneerd over zijn experimenten met Aplocheilus lineatus.We gaan virtueel op bezoek bij een Kilifish kweker wijlen Jan Mulder en dia’s over het kweken van kili’s worden getoond, waarbij word uitgelegd dat door de eieren droog te bewaren in turf na ca. 6 maanden ze voor de 1e keer en 2 weken latervoor de 2een weer later zelfs voor de 3e keer kunnen worden overgoten om jonge uit te laten komen.
Uitgebreid word besproken wat de natuur daarmee beoogt. Via experimenten wordt bewezen dat veel cichliden een beplant aquarium nodig hebben, en dat levert interessante beelden op.
Muilbroedende cichliden komen aan de orde, eveneens de oplossing voor het raadsel van cichliden die niet alleen de beschimmelde eitjes uit hun legsel halen maar ook schijnbaar goede eitjes.
Uit experimenten blijkt dat waarschijnlijk uit deze schijnbaar goede eitjes, misvormde enniet levensvatbare visjes zouden komen, hoe mooi kan de natuur zijn! Samengevat een zeer gevarieerde lezing die bewijst dat je geen topbak hoeft te hebben om fijn bezig te zijn.

Langs deze weg nogmaals dank aan dhr. Wim Postma die speciaal voor onze vereniging vanuit Amsterdam kwam afreizen.

Nothobranchius_rachovii     
Nothobranchius rachovii ook een typische:
killi