De lezing werd verzorgd door Peter Oranje,
een kenner met ruime ervaring op het gebied van koi.
De presentatie bestond uit 3 delen, te weten :
De kweek,
De diverse soorten en varianten
De toppers en winnaars van de afgelopen jaren en hun
eigenaar.
Duidelijk werd uitgelegd wat de voor en nadelen van de natuurlijke
kweek versus de kunstmatige kweek zijn.
Aandacht werd besteed aan het afstrijken en bevruchten.
Ook van het kweken van daphnia (watervlooien) door de Japanners als
eerste voedsel werden dias getoond.
Het rendement van de kweek en het in de winter naar binnenhalen van een
deel van de kweek, om bij een hogere temperatuur door te groeien kwam
onder de aandacht net als de watervoorziening uit de beek, de
filtering, waterverversing en de manier van verwarmen in de winter
binnen.
Er blijken maar enkele hoofdsoorten te zijn zoals de
Kohaku, Sanke
en Showa.
De vissen krijgen veel aandacht en zorg en bij het
sorteren wat
regelmatig gebeurd, worden maar weinig vissen als onbruikbaar beschouwd
omdat er zoveel varianten zijn dat ze meestal wel ergens onder te
brengen zijn.
Bij de kweek weet men uit zorgvuldige selectie van de ouderdieren en
het bijhouden van stambomen wat voor nakomelingen men kan verwachten.
Door deze nakomelingen weer met specifieke ouderdieren te kruisen
ontstaan steeds nieuwe varianten.
Zie ook http://nl.wikipedia.org/wiki/Koi
Peter liet een aantal winnaars zien van afgelopen jaren, en de strakke
keuringseisen waaraan perfecte dieren moeten voldoen.
Er werd nagepraat over wat mooie vissen zijn, over waardes van toppers
zowel in geld als emotionele waarde. Bijvoorbeeld een koi verruilen
voor 2 renpaarden. Over het verschil tussen Holland koi, Europese en
Israel
koi.
Ook de discussie over het houden van alleen “natuurlijke”soorten vissen
en planten versus hybriden soorten kwam even op gang.
Samengevat, een leerzame avond waarin het vissen-houden weer op een
andere manier werd belicht.
Japan - Koi
Karashigoi
Door het kruisen van een Chagoi en een Kigoi verkrijgt men soms een
mosterdkleurige variëteit, "Karashi" betekent "mosterd" in het Japans.
Vele beginners denken dat deze Koi een Chagoi is maar hij is geler van
kleur.
Bron Wikipedia