Aquariumvereniging de Kempvis Valkenswaard
NBAT
Verslag verenigingsavond 24 april :

Over planten en hun voeding.

Vanavond werd de lezing verzorgd door Abel Hoeve
Ditmaal een lezing door een van de leden van onze vereniging zelf.
De opkomst was groot, mede dankzij de leden overgekomen van aquavisie.
Abel (voormalig kok) begon zijn verhaal met een demonstratie van het maken van leemknikkers volgens een geheim recept, bij deze speciaal vrijgegeven aan leden van onze vereniging, hij werd bijgestaan door John.
Na afloop kon iedereen een knikker (bol) meenemen.
Volgens Abel hebben de meeste planten in onze aquaria – omdat de meeste planten moerasplanten zijn - voor een optimale groei behoefte aan extra voeding, soms aangevuld met brokjes sepia.
Buiten kijf staat dat niet alleen deze extra voeding zaligmakend is, maar dat ook aan andere behoeften moet worden voldaan, zoals voldoende licht, de juiste waterwaarden, ijzer, nitraat en fosfaat.
Na het “kleien” startte de PowerPoint presentatie waarin moerasplanten, maar ook echte waterplanten (die geen extra voeding uit de bodem behoeven) aan bod kwamen.
Speciale aandacht kregen de diverse lotussen die vlg. Abel in de regel niet goed gehouden worden omdat ze over het algemeen te weinig ruimte krijgen.
Ook een plant met een medicinale werking kwam aan de orde, evenals planten die submers gekweekt giftig zijn en eerst moeten worden over-gewend alvorens in het aquarium te worden geplant, zoals hygrophila balsamica.
Abel had ook voor de liefhebbers zelfgekweekte planten meegebracht.
Het was een interessante, gezellige verenigingsavond waar menigeen het e.e.a. van heeft opgestoken. 


Beide vormen van procerpinaca palustris :
Procerpinaca palustris        procerpinaca palustris2