Aquariumvereniging de Kempvis Valkenswaard
NBAT
Verslag verenigingsavond 18 maart:

Visjes die we vergeten zijn -
maar niet minder interessant of mooi:

Theo Verheij

    Theo Verheij voorzitter van aquariumvereniging Natuurvrienden te Zwolle komt met enige regelmaat bij diverse aquariumhandelaren en wat hem dan opvalt is dat deze mensen steeds weer wat nieuws willen brengen.
Ja de klanten vragen er zelf naar, is er nog wat nieuws en ja er zijn natuurlijk heel veel soorten die als nieuw worden verkocht.
Als hij dan met deze klanten in gesprek raakt weet hij ze met heel weinig moeite te overtuigen dat de visjes die we al heel lang kennen niks minder mooi zijn. Sterker nog, de meeste soorten worden met veel te weinig aantallen gehouden, want dan pas komen de mooie eigenschappen van deze vissen naar voren.
Hun gedrag en voortplanting is dan z indrukwekkend dat de meeste mensen waarmee hij in gesprek komt er toch maar liever voor kiezen om van de soorten die ze thuis al hebben er een groter aantal in de bak te gaan houden.

Pulcher

Hemigrammus pulcher (Foto: Aqua Visie)
Met grote passie brengt Theo zijn lezing, te beginnen met de goudvis - de vis waarmee het allemaal begon en  die sinds 1753 als eerste aquariumvis in Nederland werd gehouden.
Later rond 1869 werd de paradijsvis in de eerste “tropische” aquaria gehouden.
Nu weten we dat deze prachtige vis pas echt tot zijn recht komt wanneer hij niet als tropische vis gehouden word, maar op een veel lagere temperatuur.
Er volgt een veelvoud aan dia’s van prachtige vissen die rond 1960 zeer populair waren en waarvan sommige nog steeds gehouden worden maar, waarvan vele zelden nog  gezien worden.
Een van de oorzaken daarvan is ongetwijfeld dat  deze prachtige vissen niet tot hun recht komen in de verkoopaquria.
Indien deze vissen in de juist ingerichte bakken met de juiste verlichting worden getoond, zijn het “juweeltjes”,
Wil men vissen kopen ga er dan eerst naar kijken in een juist ingericht aquarium.
Soms lijkt het zelfs aldus Theo, dat alleen dure vissen worden verkocht - status symbool ?
Ook zijn er vele” hobbyisten” ?? die mooie visjes zien en meteen kopen zonder zich eerst verdiept te hebben in wat ze nu eigenlijk meenemen, met alle gevolgen van dien.
Verdiep je eerst in wat je koopt en kijk of het past qua grootte, biotoop, watersamenstelling etc. etc.
De internet informatie is zeker niet altijd juist, als je op bepaalde fora kijkt waarop mensen elkaar “raad” geven dan knijp je soms je tenen bij elkaar.
Dus weet waar je je info vandaan haalt.

“ Richt nou eens een aquarium in met n soort vissen, maar dan wel in een behoorlijke school en op de juiste manier, doe dat voor een jaar en kijk dan of het bevalt ! ”
Roept Theo als uitdaging.
Aan gemuteerde vissen heeft hij een hekel, mooier als de vissen van nature zijn, kan toch niet ! daar moet je als mens niet aan willen komen.
Ook zien we Japanse bakken totaal anders als zoals wij het doen, maar wel mooi.
Zoals wij van de japanners kunnen leren is het ook andersom.
Tussendoor verteld Theo dat hij als 14 jarige al bij een aquariumvereniging wilde, maar moest wachten tot hij 15 was, iets wat we ons nu niet meer in kunnen denken, nu zouden de meeste verenigingen jeugdleden met open armen ontvangen.
Sinds zijn 15e is hij dus al lid van de NBAT, al meer dan 50 jaar, ook is hij daarvan zelf voorzitter geweest.
Hij nodigt ons uit om onder zijn leiding naar enkele kwekers in het Westland te gaan waar je normaal niet binnenkomt, dit aanbod slaan we zeker niet af, hierover nemen we zeker nog contact met hem op.
Theo Verheij zou nog uren door kunnen gaan, maar helaas was het zo half elf, en de meeste moeten toch weer op tijd op de volgende morgen.
Bovendien moet Theo nog terugrijden naar Wapenveld bij Zwolle.
Bedankt Theo we nemen nog contact op.